Tiistai

Tiistai 23.7. | Tiistaitohinat

Päiväohjelma 10 – 15

Tiistain ohjelmiin vapaa pääsy

10. – 14. LASTENTELTALLA

Tule askartelemaan, tehdään perinteisin menetelmin oma taulu ja tehdään yhdessä yhteisötaideteosta. Voit myös kokeilla pöytäkangaspuilla kutomista.

10.00 Tanssitupa
Siilifolkin tiistain 23.7.2024 tanssitupia ohjaa Siilinjärven Kansantanssijoiden Kansulit-ryhmän ohjaaja Emma Vuohtoniemi apunaan nuoria kansantanssijoita. Emman kanssa pääset kokeilemaan tanssiharrastusta matalalla kynnyksellä ilmaiseksi! Tuvassa tanssimme Savosta peräisin olevia Tanhuvakan tansseja yhdessä ja yksin. Voit siis tulla kaverin kanssa tai yksin. Tanssitupa soveltuu kaiken ikäisille ja myös muut tarpeet, kuten pyörätuoli eivät menoa haittaa, joten mukaan vaan! 

Kuvaaja Ville Laitinen

10.30 Laulutyöpaja
Tervetuloa opettelemaan äänenkäyttöä rennolla ja luovalla tavalla: Harjoittelemme mm. hengitystekniikkaa, laulajan tukea, äänen sijoittamista, rentoutumista ja läsnäoloa. Aiempaa laulukokemusta ei tarvita. Kurssi sopii kaikille äänenkäytöstä kiinnostuneille, kuten puhujille, opettajille, kuorolaulajille, läsnäolosta ja mindfulnessista kiinnostuneille tai sinulle joka haluat lisää laulua ja luovuutta kesääsi!

Opettajana ja ohjaajana: Musiikin maisteri ja kansanlaulupedagogi Anna Fält, joka on vuodesta 2011 tehnyt kokopäiväisesti töitä laulajana ja äänenkäytön ammattilaisena, sekä sooloartistina että teatterimuusikkona, lauluopettajana ja säveltäjänä niin Suomessa kuin pitkin maailmaankin.

Anna Fält

11.15 Harmonikkaorkesteri Petri Makkosen johdolla
Kuopion konservatorion harmonikkaorkesteri esittää rytmikästä kansanmusiikkia värikkäästi sovitettuna. Orkesterissa soittaa eri-ikäisiä musikantteja, nuorimmat ovat 9-vuotiaita. Orkesterin johtajana toimii konservatorion harmonikkalehtori Petri Makkonen.

11.30 Oskari Laaksonen
Oskari Laaksonen on 10-vuotias koululainen Hirvilahden Niemisjärveltä. Hän harrastaa kanteleensoittoa Kuopion konservatoriolla. Oskari voitti toukokuussa Jyväskylässä kansainvälisissä kantelekilpailuissa 8-10-vuotiaiden sarjan. Oskari on leikkisä, rohkea ja omaperäinen soittaja.

11.45 Kansulit (Tanssilava)
Siilinjärven Kansantanssijoiden lasten ja nuorten tanssiryhmä Kansulit ovat iloinen ja motivoitunut kolmentoista 9-14 vuotiaan tanssijan porukka, joka treenaa kerran viikossa päälajinaan kansantanssi ja sivussa muita tanssilajeja, kuten baletti ja nykytanssi. Kansulit on perustettu vuoden 2022 Siilifolk tanssileirillä ja osa tanssijoista on ollut mukana siitä saakka! Kansulit luokiteltiin vuoden 2024 valtakunnallisessa Tanssirallissa rautasarjaan erityismaininnan kera. Kansuleita ohjaa Emma Vuohtoniemi.

Kansulit

12.00 Yhteislaulut (PELIMANNINPENKKI)

12.00 Uulu: Roskaduo
Roskaduo esittää hilpeää ja mukaansatempaavaa musiikkia, jonka tekemiseen lapset pääsevät monin tavoin osallistumaan. Yhtyeen soittimista iso osa on erilaisista roskista ja kierrätysmateriaaleista rakennettuja. Miltä mahtaa kuulostaa kastelukannusta rakennettu kitara-trumpetti?

Osa soittimista on vuorostaan rakennettu luonnonmateriaaleista, eläinten ja kasvien osista. Näitä erilaisia soittimia vertailemalla päästään myöskin suoraan asian äärelle – tutkimaan luonnon, kierrätyksen ja luovuuden tärkeyttä!

Mukana on runsaasti soittimia myös lapsille soitettavaksi. Konserttiin kuuluu myös paljon yhdessä tehtyä liikettä ja laulua.

13.00 Tanssitupa
Tanssimme Savosta peräisin olevia Tanhuvakan tansseja yhdessä ja yksin. Voit siis tulla kaverin kanssa tai yksin. Tanssitupa soveltuu kaiken ikäisille ja myös muut tarpeet, kuten pyörätuoli eivät menoa haittaa, joten mukaan vaan!

13.30 Laulutyöpaja
Runolaulu, usein myös Kalevalaisena runolauluna tunnettu laulunlaji on inspiroinut ja kiehtonut suomalaisia tuhansia vuosia. Nelipolvinen trokee eli kalevalanmitta on monipuolinen tapa hahmottaa kansanrunoutta ja laulua ja tarjoaa laajasti eri mahdollisuuksia tutkia sekä laululyriikkaa, eri laulutyylejä sekä kansanlaulua. Tämä työpaja sopii kaikille äänestä ja laulusta kiinnostuneille!

Opettajana ja ohjaajana: Musiikin maisteri ja kansanlaulupedagogi Anna Fält, joka on vuodesta 2011 tehnyt kokopäiväisesti töitä laulajana ja äänenkäytön ammattilaisena, sekä sooloartistina että teatterimuusikkona, lauluopettajana ja säveltäjänä niin Suomessa kuin pitkin maailmaankin.

14.15 KonsaFolk
Kuopion konservatorion kansanmusiikkiryhmä esittää kansanmusiikkia pohjoismaista. Ryhmä koostuu 6-15-vuotiaista, niin soittotaipaleen alussa olevista kuin jo pitkälle soitto-opinnoissa edenneistä lapsista ja nuorista. 

14.30 Yhteislaulut: perinteisiä lastenlauluja
KonsaFolk -yhtye ystävineen laulattaa perinteisiä lastenlauluja. Vieläkö muistat miten menee Peipon pesä tai Tikin takin tikka se tanssi?

15.00 Uulu: Metsän peitossa
Tässä tarinakonsertissa yhdistetään ympäristökasvatuksen teemoja kansantarinoiden maailmaan. Konsertin tarinassa kesälomaansa mökillä viettävät serkukset tempautuvat elämänsä ihmeellisimpään seikkailuun, kun he lähtevät poimimaan metsästä mustikoita mummon mustikkapiirakkaa varten.

Konsertissa pohditaan metsien- ja vesien suojelun ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen teemoja sekä opitaan miltä erilaiset perinnesoittimet kuulostavat ja minkälaisia taikaolentoja Suomessa ennen vanhaa uskottiin luonnossa olevan. Konsertti on yleisöä osallistava ja se on sovellettavissa kaikille, esimerkiksi päiväkoteihin, alakouluihin, ikäihmisille, kuntoutujille ja tapahtumiin.

Iltaohjelma 18 – 22

18.00 Kansallispukujen tuuletus ja kansallispukunäytös
Kansallispuvut tuulettuvat näytöksessä. Tule mukaan koko puvussa tai puvun osasia asusteessasi hyödyntäen ”Tuunaa Mun Perinne” -tyylisesti. Jos haluat esitellä oman pukusi kansallispukunäytöksessä, ilmoittaudu sähköpostiin info@siilifolk.com.

19.00 Pelimannitanssit
Jätä tanssikappaletoiveesi päivän aikana ja illan pelimannitansseissa selviää kuinka Pussipelimannit selviävät haasteesta.
Pussipelimanni on pitkien linja-automatkojen myötä muodostunut jo käsitteeksi. Pussipelimanni jaksaa soittaa useamman tunnin tauotta, välillä soittajat saattavat vaihtua lennosta, joku soittaja saattaa vaihtaa soitinta ja samaa kappaletta ei soiteta kahteen kertaan. Pussipelimmanniksi voi alkaa kuka vain ja kaikki ovat tervetulleita osallistumaan laulaen, soittaen tai tanssien. Ilmoille kajahtavat niin ikivihreät iskelmät kuin myös perinteisemmät kansanlaulut.

 

Takaisin Ohjelma-sivulle >>

 

Muutokset ohjelmaan mahdollisia

 

 • Siilifolk


  Musiikin, tanssin ja taiteen tapahtuma
  Facebook: https://www.facebook.com/Siilifolk
  Instagram: https://www.instagram.com/siilifolk/
 • Festivaalijohtaja


  Anneli Simonen
  lean.simonen@outlook.com
  p. 050 435 3213
 • Festivaalituotanto


  Jenni Venäläinen
  tuottaja.siilifolk@gmail.com