Perjantai

Perjantai 26.7. – Kansa tanssii

Päiväohjelma 10 – 15.30

Päiväohjelmaan on vapaa pääsy.

10.00 Svengaavat iloset (PÄÄLAVA)
ILOSET Lauluryhmä COUNTRY ohjemistolla Suomeksi ilaulettua Amerikkalaista ja Suomalaista kansanmusiikia osittan myös stemma laulua kitara säestyksellä ( mahdollisesti kahdella kitaralla )omat kitara vahvistimet on virta tarvitaan..

10.30 Trio Illusion
Trio Illusion esittää ikivihreitä kappaleita meiltä ja maailmalta kitaran ja harmonikan säestyksellä

11.00 Triijuulla (PÄÄLAVA)
Triijuulla yhtye Savosta tuo kuultavaksenne musiikkia kolmen laulajan ja neljän soittajan voimin. Ohjelmistossaan yhtye esittää ikivihreitä sävelmiä ja kansanlauluja tuorein ja omaperäisin sovituksin.

11.45 Overseas (PÄÄLAVA)
Overseas yhtye esittää irlantilaista musiikkia savolaisella tvistillä.

12.00 Yhteislaulut (PELIMANNINPENKKI)

12.15 Juuso (SIVULAVA)
Juuso on laulaja-lauluntekijä, jonka laulujen tekstit ovat sisäänpäin kääntyviä ja lähestymiseltään inhimillisiä. Teemoina mm. luonto, rakkaus, muutos ja minuuden tutkiminen. Lauluja säestetään rauhallisesti näppäillyllä akustisella kitaralla.

Trio Illusion

12.45 The Beat Basement (PÄÄLAVA)
Kuopiolainen yhtye The Beat Basement esittää suomalaista ja ulkolaista rock-,folk- ja popmusiikkia menneiltä vuosikymmeniltä.

13.15 MacDonald&Saarti duo (SIVULAVA)
Ewenin ja Jarmon yhteistyö alkoi bluesyhtyeessä ja Kuopion yliopistolla farmakologisen bluesin parissa 1990-luvun loppupuolella. Korona-aikana syntyi duo, joka alkoi tehdä etänä omia lauluja YouTube jakeluun. Yhteistyö on jatkunut tiiviinä ja laajentunut bluesin ohella muuhunkin rytmimusiikkiin.

13.45 Tanssitupa (TANSSIAREENA)
Siilifolkin tanssituvassa päästään pohjoismaisen kansantanssin pariin ruotsalaisen tanssiopettaja – ja inspiraattori Jan-Olof Johanssonin johdolla. Johanssonin syvimpään osaamisalueeseen kuuluvat ruotsalaiset ja norjalaiset kansantanssit. Hän on opiskellut Trondheimissa Council of Folk Music and Dance -koulutuksessa ja syventynyt laajasti pohjoismaisiin kansantansseihin. Johansson on ollut mukana useissa tanssiesityksissä, pitänyt tanssityöpajoja ja ollut Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tanssi-inspiraattorina ja -opettajana jo vuodesta 2017. Hänen opetustapansa on lämmin, leikkisä ja ottaa huomioon eritasoiset tanssijat.

14.30 Iiris (SIVULAVA)
Iiris-yhtye: Jyrki ”Ressu” Kokkosen sävellyksiä bluegrass-poljennolla ja väliin irlantilaista kansanmusiikkia.

15.00 Jasso (PÄÄLAVA)
Jasso on Itä-Karttulan boheemein rock-yhtye joka on toiminut vuodesta 2009 eli menossa on 15-vuotisjuhlavuosi. Jasson musiikki on suomenkielistä, menevää rockia reissuromantiikan ja erikoisten tarinoiden värittämänä. Jasso on julkaissut kolme pitkää albumia, viiden kappaleen ep:n sekä sinkkuja. Paraikaa yhtye viimeistelee tulevaa uutta albumia joka julkaistaan 2024.

iiris

 

Iltaohjelma 18 -22

Iltalippu 35 €

18.00 Elias Frigård & Veera Kuisma

Elias Frigård on ruotsinsuomalainen saksofonisti, jonka juuret ovat vahvasti sekä suomalaisessa että ruotsalaisessa perinnemusiikissa. Veera Kuisma on nuoren polven omaäänisimpiin kansanmuusikoihin ja säveltäjiin lukeutuva viulisti. Duon musiikissa kuuluu Pohjoismaisten tyylien lisäksi vaikutteita myös niin jazzista kuin keltti- ja bluegrass -perinteistäkin. Sopraanosaksofonin sulava ja baritonisaksofonin muhkea sointi yhdessä täyteläisen ja svengaavan viisikielisen viulun kanssa esittelevät tanssittavan kokonaisuuden musiikkia meiltä ja muualta. Omiin juuriinsa pohjautuva duo soittaa ruotsalaista eeppistä polskaa ja suomalaista lyyristä valssia. Vuoden 2019 Kaustisen juhlien Konsta Jylhä -kilpailun hopeamitalistit pistävät parastaan ja tuloksena on tanssittava ja nautittava lopputulos uutta kansanmusiikkia.

Elias Frigård & Veera Kuisma

18.45 Hilipakka
Hilipakka on Siilinjärven kansantanssijoiden aikuisryhmä, joka on esiintynyt kotimaisten festivaalien lisäksi useilla ulkomaanvierailuilla. Ohjelma koostuu Kaustisen 2007 muisteloista 2022 Pispalan Sottiisiin.

Hilipakka

19.00 Lavatanssikurssi
Suomen Tanssistudioilta Kuopion Tanssiklubi saapuu Siilifolkiin pitämään lyhyen lavatanssikurssin. Päivän teeman mukaisesti kansa tanssii ja kurssin päätteeksi pääseekin nauttimaan opituista asioista heti tanssilavalla Varjokuvan tanssittaessa festivaaliväkeä Kyösti Mäkimattila ja Tiina Räsänen solisteinaan. 

19.45 Hilipakka

20.00 Varjokuva solisteinaan Kyösti Mäkimattila ja Tiina Räsänen

Varjokuva & Kyösti Mäkimattila

Pitkän linjan yhtyeelle ominaista on, että kokoonpano on matkan varrella muuttanut muotoaan. Molemmista alkuperäisistä veljespareista on nykyisessä Varjokuvassa jäljellä basisti Juho Kulmala ja solisti (aiemmin myös rumpali) Kyösti Mäkimattila. Sauli Mäkimattilan tilalle kitaran varteen löytyi korvaaja Yläneen liepeiltä Virttaalta, Rami Hänninen. Jari Kulmalan jäätyä soittovapaalle yhtye keikkaili hetken ilman vakinaista kosketinsoittajaa, mutta sittemmin tehtävän on suvereenisti ottanut haltuun ”urkuvelho” Juha Maunu.

Kyösti Mäkimattila valittiin Tangokuninkaaksi vuonna 2013, jonka jälkeen Varjokuva kävi läpi muutamia rumpalikokelaita. Vuoden 2015 alusta rumpujakkaralla on menestyksekkäästi istunut aiemmin Agents -yhtyeessä vaikuttanut Heikki Sandrén.

Varjokuva & Kyösti Mäkimattila

Heinäkuussa 2019 Juho jäi puolen vuoden ”sapattivapaalle” ja katselemaan maailman menoa vähän eri perspektiivistä. Juho jäi tälle tielle ja Varjokuvan komppiin basistiksi liittyi toinen herra Helsingistä, Tuure Koski. Tuure soittaa myös Riku Niemi Orchestran riveissä ja opiskelee jazzmusiikkia ”sibiksessä”.

Nykyinen kokoonpano on hitsautunut yhteen, ja yhtään liioittelematta voinee sanoa, että Varjokuva on parhaimmillaan juuri nyt.

Viime vuosina yhtyeelle on vakiintunut noin 140 esiintymisen vuositahti. Keikkoja tehdään tanssilavoilla, festivaaleilla, laivoilla ja tanssiravintoloissa unohtamatta yksityistilaisuuksia. Yhtyeen tyyli on monipuolistunut vuosien saatossa rautalanka/beat -juurilta laaja-alaisen tanssimusiikin suuntaan. 50- ja 60-lukujen henki on edelleen vahvasti läsnä sovituksissa ja kappalevalinnoissa, ja tavaramerkiksi alusta asti muodostunut ulkomusiikillinen tyylikkyys kuuluu edelleen oleellisena osana Varjokuvan imagoon.

Varjokuva tuo musiikkiesityksiinsä mukanaan raudanlujan musiikillisen ulosannin lisäksi täysin uniikin tunnelman. Lavalle katsellessa ja musiikkia kuunnellessa voi kuvitella helposti palanneensa tanssilavakulttuurin kulta-aikoihin. Orkesteri ei kuitenkaan ole jäänyt pelkästään retroilun polulle, vaan uusia kujeita ja lauluja pohditaan aktiivisesti.

Tiina Räsänen

Tiina Räsänen

Kaikkien aikojen nuorimpana, 18-vuotiaana Tangokuningattareksi 1994 kruunattu Tiina Räsänen on monipuolinen artisti, joka yli 25 vuoden kokemuksella taipuu tyyliin jos toiseen niin musiikin, näyttämön kuin koko elämän estradeilla.

Erilaisilla kokoonpanoilla ja ohjelmistoilla Tiina on esiintynyt konserteissa, tanssilavoilla, ravintoloissa sekä laivashow- ja bilebändeissä. Ulkomailla Tiina on kiertänyt mm. tangon lähettiläänä Saksassa ja Norjassa sekä lisäksi sotilassoittokunnan solistina rauhanturvajoukkojen mukana Kosovossa ja Eritreassa. Kahden albumin lisäksi Tiina on levyttänyt useita singlejulkaisuja sekä kilpaillut Suomen euroviisukarsinnan finaalissa.

Vuodesta 2018 Tiinaa on nähty ja kuultu myös musiikkiteatterissa kun suositut Kari Tapion elämästä kertova 15 kesää-, sekä Kulkukoirat -musiikkinäytelmät ovat kiertäneet ympäri maata. 

Vuonna 2024 heinäkuussa Tiinan kruunaamisesta Tangokuningattareksi on tullut kuluneeksi kolme vuosikymmentä. Nopeasti mennyttä aikaa ja sen aikana tapahtunutta on mukava jollakin tapaa muistella kuluvan vuoden esiintymisten aikana. 

Buffetillallinen Savolainen syömälysti -menu pe 26.7. klo 18-21

Muutokset ohjelmaan mahdollisia

Takaisin Ohjelma-sivulle >>

  • Siilifolk


    Musiikin, tanssin ja taiteen tapahtuma
    Facebook: https://www.facebook.com/Siilifolk
    Instagram: https://www.instagram.com/siilifolk/
  • Festivaalijohtaja


    Anneli Simonen
    lean.simonen@outlook.com
    p. 050 435 3213
  • Festivaalituotanto


    Jenni Venäläinen
    tuottaja.siilifolk@gmail.com