Media

LEHDISTÖTIEDOTE 26.4.2021

Siilifolk 2021 – Illoo iästä

Siilifolk toteutaan torikonsertteina ja netissä

Siilifolkin taustajärjestössä Savon kansantaide-yhdistyksessä katsotaan, että epävarman koronatilanteen jatkuessa ei voi järjestää heinäkuussa perinteisenä festivaalina omassa teltassaan Siilinjärven keskustassa. Maan hallitus on kyllä höllentämässä koronarajoituksia, mutta aikataulusta ei ole vielä mitään varmuutta. Yleisen epätietoisuuuden vuoksi kuuden päivän festivaalin järjestäminen olisi hankalaa myös taloudellisesti.

Teltan sijasta festivaali toteutetaan aikataulun mukaan maanantaista lauantaihin 5.-10.7. 2021 kuitenkin yksittäisinä päiväkonsertteina ja esityksinä Siilinjärven torilla ja mahdollisesti muissakin paikoissa.
Ensimmäistä kertaa Siilifolk siirtyy myös virtuaalifestivaaliksi. Sen myötä viikon aikana nähdään internetissä eri ryhmien konserttitaltiointeja ja esityksiä. Netin kautta voi osallistua myös työpajoihin. Tuottaja Antti Janka-Murros toivoo, että paikallisten voimien lisäksi mukaan tulisi myös ryhmiä koko valtakunnasta.

Siilifolk jouduttiin viime kesänä perumaan kokonaan koronatilanteen vuoksi. Itä-Suomen suurimmaksi kasvanut festivaali aloitti vuonna 2008, joten kesän 2021 on jo järjestyksessä kolmastoista. Teemana on Illoo iästä.
Festivaalin kotisivuille www.siilifolk.com on avattu yhtyeille avoin pelimanni-ilmoittautuminen.

Lisätiedot:

Festivaalijohtaja Liisa Väätäinen 040 588 8230

Tuottaja Antti Janka-Murros 045 125 1283

Sähköpostiosoite: tuottaja.siilifolk@gmail.com

Siilifolk 2019 – MEEJÄN IÄNELLÄ

Vuonna 2008 alkunsa saanut Siilifolk haluaa säilyttää asemansa itäisen Suomen merkittävimpänä kansanmusiikin ja -tanssin festivaalina.

Kuusipäiväinen tapahtuma järjestetään aivan Siilinjärven kunnan keskustassa vuonna 2019 heti Kaustisen kansanmusiikkijuhlia seuraavalla viikolla, maanantaista 15.7. lauantaihin 20.7.

Viimevuonna Siilifolkissa oli noin 12 500 kävijää, ja vähintään samaan pyritään myös tänä vuonna.

Siilifolk on ottanut kesän 2019 teemaksi ’meejän iänellä’. Festivaali syntyi aikanaan tarpeesta tarjota esiintymismahdollisuuksia niin Savon maakunnan pelimanneille, kansanlaulajille ja -tanssijoille kuin kaikkinaisille muillekin kansankulttuurin harrastajille.
Tästä pidetään kiinni pontevasti myös tänä vuonna, mutta huolehditaan samalla siitä, että Siilifolkissa maakunnan ihmiset pääsevät omin korvin kuulemaan ja silmin näkemään myös valtakunnallisia ja ulkomaisia huippuartisteja.

Savolainen alotus käynnistää jo perinteeksi tulleeseen tapaan Siilifolkin, ja kohokohtana on uusi Savolainen kavalkadi kirjailija Antti Heikkisen käsikirjoituksen pohjalta.

Toinen päivä tiistai on suunnattu eritoten perheille ja kuoromusiikille, mutta illalla kuullaan kirkossa myös Savolainen messu, jonka on säveltänyt ja sovittanut Antti Janka-Murros.

Keskiviikon yleisotsikon Omilla iänillä alla tarjoillaan uutta kuin vanhempaakin kansantaidetta ja samalla muhkea annos hanurimusiikkia venäläisin lisämaustein.

Torstain 18.7. teemaksi on otettu Kelepoo soettoo, ja kelpo soittoa onkin luvassa, kun savolaiset ja kaustislaiset pelimannit järjestävät yhteisen konsertin. Savolainen hauskuus päästetään valloilleen viimeistääkin illan kuplettikavalkadissa.

Perjantai on sitten ’tanssin taikaa’, jossa yleisö pääsee pyörimään parketille ensimmäistä kertaa Siilifolkin historiassa itsensä Dallapén tahdissa.

Päätöspäiväksi kootaan kirjava ja monipuolinen kattaus kaikelle kansalle.

Aiempien vuosien tapaan Siilifolkissa esiintyy kuuden päivän aikana lähemmäs puolen tuhatta pelimannia, tanssijaa, laulajaa, näyttelijää ja muuta kansankulttuurin harrastajaa. Festivaalin järjestelyt hoidetaan edelleen paljolti talkootyöllä, jossa on mukana pari sataa vapaaehtoista. Päiväohjelmat ovat maksuttomia, ja iltaliput maltillisia.

Tuoreimmat tiedot voi lukea festivaalin verkkosivuilta osoitteesta www.siilifolk.com.

Lisätiedot:
Festivaalijohtaja Liisa Väätäinen puh. 040 – 588 8230
Tuottaja Anna Janka-Murros puh. 044 – 576 0720
Tuottaja Antti Janka-Murros puh. 045 – 125 1283

*

Lehdistötiedote 12.1.2018

Savolaisten Siilifolk 2018

vahvasti karjalaisin maustein

Tykkeet kuitennii! Tämä on Siilifolkin tunnus kesällä 2018, ja mikäpä tykätessä, kun savolainen lupsakkuus saa nyt täydennyksekseen vielä aimo annoksen iloista karjalaisuutta. Näin siksi, että Karjalainen nuorisoliitto pitää oman vuotuisen sukujuhlansa ”suguvastuvundun” Siilifolkin yhteydessä, ja festivaalin pääesiintyjäksi on tulossa karjalaislähtöisen maailmanmusiikin suomalainen huippuviejä Värttinä yhdessä maan nimekkäimmän rap-artistin Palefacen kanssa.

Kuusipäiväinen Siilifolk sijoittuu festivaalikartalla viime vuoden tapaan Kaustisen jälkeiselle viikolle. Järjestyksessään jo yhdestoista festivaali alkaa maanantaina 16.7. ja päättyy lauantaina 21.7. Juhlien tähtihetki, Värttinä featuring Paleface, koetaan Siilifolkin jättiteltassa, ”valkoisessa huvimajassa”, Siilinjärven keskustassa perjantai-iltana 20.7.

Kansanmusiikin ammattilaiset Anna ja Antti Janka-Murros jatkavat Siilifolkin tuottajina samaten kuin Liisa Väätäinen festivaalijohtajana. Viiden taustajärjestäjän Savon kansantaide -yhdistys halusi Siilifolkia perustettaessa tarjota esiintymismahdollisuuksia nimen omaan kansanmusiikille. Tällä linjalla jatketaan määrätietoisesti myös vuonna 2018.

Kuuden päivän aikana esittäytyvät liki kaikki maakunnan omat pelimanni- ja lauluryhmät, ja kotimaiset vahvistukset ovat kovat. Värttinän ja Palefacen lisäksi kuullaan muun muassa Ville Ojasta ja Kameleonttia sekä Salamakannelta. Savolaisten suosittu joukkonäytös kootaan jo heti avajaispäiväksi maanantaiksi.

Soiton ja laulun ohessa Siilifolkissa on aina myös tanssittu. Kotimaisten kansantanssiryhmien lisäksi on mukaan saatu usein myös ulkomaisia vieraita. Tänä vuonna tanssin pääesityksen tarjoavat karjalaiset omine värikkäine ryhmineen. Lisäväkeä ja -väriä saadaan suomalaisugrilaisilta sukukansoilta Baltiasta ja Venäjältä. Koko kansan telttatanssit soittaa A.Aalto-orkesteri.

Siilifolkin ohjelmisto on koottu aina ”vauvasta vaariin” -periaatteella. Yksi päivä on omistettu perheille, ja tällä kertaa sen valtakunnalliseksi nimivieraaksi on tulossa Pentti Rasinkangas. Paikalliset ammattilaiset Petra Lisitsin-Mantere ja Riitta Väisänen puolestaan tuovat ihasteltavaksi kokoamansa uuden ”Savon oman lasten suurlauluyhtyeen”.

Siilifolkissa on aina myös hiljennytty ja niin myös kesällä 2018. Kansanlaulukirkko on ollut yksi festivaalin suosituimpia tilaisuuksia. Täyttä on ollut myös konserteissa Siilinjärven kirkossa, jossa harmonikkataiteilija ja festivaalin kapellimestari Petri Makkonen tarjoaa oman konserttinsa ja yläsavolaiset kuorot ja pelimannit esittävät uuden suurtuotantonsa Lasse Heikkilän suomalaisen messun.

Kaikkinensa Siilifolkissa nähdään ja kuullaan kuuden päivän aikana yli puolen tuhatta esiintyjää. Järjestelyt hoidetaan edelleen paljolti parin sadan ihmisen talkootyönä. Festivaalipaikka keskellä 22 000 asukkaan Siilinjärven kirkonkylää on oiva, mutta kävijätavoite on nyt maltillisesti 10.000. Festivaali on Siilinjärven kunnan kesäinen päätapahtuma, ja kunta on näin myös merkittävin sponsori.

************************************

Archive:Lehdistötiedote 13.1.2017

Siilifolk tähtää täyskymppiin

Kesän 2017 Siilifolk ei tähtää vähempään kuin täyskymppiin, vaikka Itä-Suomen suurimmaksi kasvanut festivaali tuo sinällään vasta seitsemännen kerran ääntä, väriä ja elämäniloa Siilinjärven keskustaan. Kymmenvuotisjuhlat ovat kuitenkin perustellut, koska ennen Siilifolkia sen taustajärjestö Savon kansantaide ry pani toimeen kolme Ysti-festivaalia Lapinlahdella.

Täyskymppiä lähdetään tavoittelemaan nuoruuden innolla ja tarmolla. Festivaalijohtaja Liisa Väätäinen on onnellinen, että Siilifolkin tuottajiksi saatiin Turusta Kuopioon muuttaneet Anna ja Antti Janka-Murros, jotka molemmat ovat kolmekymppisiä kansanmusiikin ammattilaisia. Siilifolkin yhtenä päätavoitteena on tuoda esille savolaista osaamista, mutta Janka-Murrosten myötä ”mualimankaekkeuven suurimman savolaesen kansanmusiikkivestivualin” uskotaan nostavan profiiliaan myös valtakunnallisena tapahtumana.

Siilifolk järjestettiin aiemmin ennen Kaustista kesä-heinäkuun taitteessa samanaikaisesti naapurissa Kuopiossa pidettyjen viinijuhlien kanssa. Tämä koettiin ongelmaksi, ja näin Siilifolkin taustalla oleva Savon kansantaide -yhdistys siirsi festivaalia kahdella viikolla. Kuusipäiväinen ilonpito alkaa nyt heti Kaustisen jälkeen maanantaina 17.7. ja päättyy lauantaina 22.7.

Oikullisilta säiltä Siilifolk siirtyi jo kesällä 2016 lainatun jättiteltan suojiin, mutta kesällä 2017 päästään jo EU:n ja Siilinjärven kunnan tuella oman katon alle. Monipuolisen musiikkitarjonnan rinnalla Siilifolk tarjoilee näyttävän kattauksen tanssia, laulua ja kaikkinaista muuta kansankulttuuria.

Esimerkiksi avajaisilta on omistettu savolaiselle huumorille, päätöspäivä taas kuoroille. Tiistai on perhepäivä, keskiviikkona lauletaan yhdessä ja erikseen. Torstaille kootaan coctail ”meiltä ja muualta”, ja perjantain Täyskymppi-iltaa vietetään tähtien tuikkeessa. Perinteisesti on myös hengellinen musiikki olennainen osa Siilifolkia. Kuuden päivän kävijätavoitteeksi on asetettu maltillisesti 15 000 henkeä.

Siilifolkin päiväohjelmat hoidetaan edelleen paikallisessa talkoohengessä, mutta hyvissä ajoin on päästy sopimukseen iltojen iloista. Piirpauke, Agents & Vesa Haaja, T for Three, Jarkko Martikainen & Luotetut miehet, Kreeta-Maria Kentala, siinä joukkoa suoraan huipulta. Savolaisen huumori-illan vetää kirjailija-näyttelijä Antti Heikkinen, ja erikoisvieraana nähdään Jaakko Teppo. Lasten päivän tähtenä on Siina & Taikaradio -trio. Lopullisesti kesän 2017 Siilifolkin ohjelmisto valmistuu talven ja kevään aikana.

 • Siilifolk

  5.-10.7.2021
  Musiikin, tanssin ja taiteen tapahtuma
 • Festivaalijohtaja

  Liisa Väätäinen
  p. 040 5888 230
 • Tuottaja

  tuottaja.siilifolk@gmail.com
  p. 045 125 1283