Media

Lehdistötiedote 13.1.2017

Siilifolk tähtää täyskymppiin

Kesän 2017 Siilifolk ei tähtää vähempään kuin täyskymppiin, vaikka Itä-Suomen suurimmaksi kasvanut festivaali tuo sinällään vasta seitsemännen kerran ääntä, väriä ja elämäniloa Siilinjärven keskustaan. Kymmenvuotisjuhlat ovat kuitenkin perustellut, koska ennen Siilifolkia sen taustajärjestö Savon kansantaide ry pani toimeen kolme Ysti-festivaalia Lapinlahdella.

Täyskymppiä lähdetään tavoittelemaan nuoruuden innolla ja tarmolla. Festivaalijohtaja Liisa Väätäinen on onnellinen, että Siilifolkin tuottajiksi saatiin Turusta Kuopioon muuttaneet Anna ja Antti Janka-Murros, jotka molemmat ovat kolmekymppisiä kansanmusiikin ammattilaisia. Siilifolkin yhtenä päätavoitteena on tuoda esille savolaista osaamista, mutta Janka-Murrosten myötä ”mualimankaekkeuven suurimman savolaesen kansanmusiikkivestivualin” uskotaan nostavan profiiliaan myös valtakunnallisena tapahtumana.

Siilifolk järjestettiin aiemmin ennen Kaustista kesä-heinäkuun taitteessa samanaikaisesti naapurissa Kuopiossa pidettyjen viinijuhlien kanssa. Tämä koettiin ongelmaksi, ja näin Siilifolkin taustalla oleva Savon kansantaide -yhdistys siirsi festivaalia kahdella viikolla. Kuusipäiväinen ilonpito alkaa nyt heti Kaustisen jälkeen maanantaina 17.7. ja päättyy lauantaina 22.7.

Oikullisilta säiltä Siilifolk siirtyi jo kesällä 2016 lainatun jättiteltan suojiin, mutta kesällä 2017 päästään jo EU:n ja Siilinjärven kunnan tuella oman katon alle. Monipuolisen musiikkitarjonnan rinnalla Siilifolk tarjoilee näyttävän kattauksen tanssia, laulua ja kaikkinaista muuta kansankulttuuria.

Esimerkiksi avajaisilta on omistettu savolaiselle huumorille, päätöspäivä taas kuoroille. Tiistai on perhepäivä, keskiviikkona lauletaan yhdessä ja erikseen. Torstaille kootaan coctail ”meiltä ja muualta”, ja perjantain Täyskymppi-iltaa vietetään tähtien tuikkeessa. Perinteisesti on myös hengellinen musiikki olennainen osa Siilifolkia. Kuuden päivän kävijätavoitteeksi on asetettu maltillisesti 15 000 henkeä.

Siilifolkin päiväohjelmat hoidetaan edelleen paikallisessa talkoohengessä, mutta hyvissä ajoin on päästy sopimukseen iltojen iloista. Piirpauke, Agents & Vesa Haaja, T for Three, Jarkko Martikainen & Luotetut miehet, Kreeta-Maria Kentala, siinä joukkoa suoraan huipulta. Savolaisen huumori-illan vetää kirjailija-näyttelijä Antti Heikkinen, ja erikoisvieraana nähdään Jaakko Teppo. Lasten päivän tähtenä on Siina & Taikaradio -trio. Lopullisesti kesän 2017 Siilifolkin ohjelmisto valmistuu talven ja kevään aikana.

 • Siilifolk

  17.-22.7.2017
  Musiikin, tanssin ja taiteen tapahtuma
 • Festivaalijohtaja

  Liisa Väätäinen
  p. 040 5888 230
 • Tuottaja

  tuottaja.siilifolk@gmail.com
  p. 044 5760 720