Torstai

Torstai 25.7. – Karjalaisen musiikin päivä

Päiväohjelma 10 – 15.30

Festivaalialueen päiväohjelmaan on vapaa pääsy.

10.00 Vieremän veteraanikuoro (PÄÄLAVA)
Yli 40 vuotta toiminut Vieremän veteraanikuoro on nykyisellään Vieremän kansalaisopiston alaisuudessa toimiva mieskuoro, jonka ohjelmistosta löytyy tilanteen ja tarpeen mukaan niin isänmaallista, hengellistä kuin viihteellistäkin kuoromusiikkia sekä etenkin sota-ajan reippaita sekä haikeita iskelmiä ja ralleja. Kuoroa on vuodesta 2021 johtanut Antti Janka-Murros.

10.30 Pajojoukko (SIVULAVA)
Karjalankielistä laulua

11.00 Kansanlaulukirkko (PÄÄLAVA)
Kansanlaulukirkko pelimannien säestyksellä

12.00 Pajojoukko (PÄÄLAVA)
Karjalankielistä laulua

12.30 Seppo Niemelä (SIVULAVA)
”Korven poika”-Lauluja Ilmari Kiannon runoihin

10. – 14. PERINNEKAHVILA, Siilifolkteltassa
*Perinnekäsityö-työpajassa kehrätään lankaa ja valmistetaan pirtanauhoja. Tule oppimaan ja kokeilemaan.
Oman tuotteen valmistus 5€:n materiaalimaksulla (maksu käteinen tai mobilepay)

*Lankaa kehrätään kierrätysmateriaalista ja lampaan villasta. Voit tuoda omia langanpätkiä tai koirankarvoja mukanasi.

*Tartu puikkoihin ja neulo rivi tai kaksi pelimannisukkiin. Neulomme talkoilla villasukkia lämmittämään ikääntyvien pelimannien jalkoja. Otamme mielellämme vastaan lankoja, puikkoja ja sukkia.

(Perinnekahvilan järjestää Pohjois-Savon kansanmusiikkiyhdistys)

13.00 Yhteislaulut (PELIMANNINPENKKI)
Yhteislauluja Karjalan kielellä

13.00 Vakka-Suomen rytmikuninkaat (PÄÄLAVA)
Vakka-Suomen rytmikuninkaat on ollut olemassa lähes 40 vuotta. Musiikki on blueslpohjaista soittoa, ja viime aikoina yhtye on tehnyt omia duo-sovituksiaan gospeleista sisältäen kurkkulaulua ja soittoa. Yhtye on jäsentensä harvakseltaan esiintyvä sivuprojekti, ja bändi on soittanut mm. Suomen kansanmuusikoiden järjestämällä Folklandia-risteilyllä. Yhtye on julkaissut neljä levyä sekä kotimaisten että ulkomaisten pienlevy-yhtiöiden kautta.

13.30 Saku Ryhänen (SIVULAVA)
Lapinlahtelaissyntyinen laulaja-Lauluntekijä Saku Ryhänen esittää omia laulujaan elämän iloista ja suruista – valosta varjoihin. Mies ja kitara, folkahtavaa suomipoppia omista käsistä. Tervetuloa!

14.00 Pelismannit (PÄÄLAVA)
Siilinjärven Kansalaisopiston pitkäaikainen pelimanniryhmä. Esiintymisiä erilaisissa tilaisuuksissa ja kansanmusiikki tapahtumisissa ja -festivaaleilla.

14.30 Saana Kettu (SIVULAVA)
Laulaja-lauluntekijä Saana Ketun musiikki on melodista, herkkää ja samastuttavaa folk-laulelmaa. Kuulijalle tarjoillaan hitaasti avautuvia, sydämeen asettuvia tarinoita elämän kaikenlaisista kommervenkeistä. Mukana on isolla lusikalla haikeutta, jälkimaussa erottuu vahvana myös voimaa ja lohtua, ja onpa osaan annoksista ripoteltu huumoriakin kuorrutteeksi, kun tunnelmasta toiseen saatetaan siirtyä toisinaan melko yllättäen. Kuulasääninen Saana tulee Uudeltamaalta ja on lauleskellut koko ikänsä, mutta omaa musiikkia kirjoittanut ja esittänyt vuodesta 2022. Saana säestää itseään koskettimilla.

15.00 Saundisiskot (PÄÄLAVA)
Saundisiskot on Kuopion Kurkimäestä tuleva lauluryhmä, joka on laulanut yhdessä jo usean vuoden ajan. Ohjelmistoon on valikoitunut monenlaisia lauluja kansanlaulusta kevyeen musiikkiin. Tämä ryhmä on hyvänmielen lauluryhmä, jonka laulut kertovat tarinoita rakkaudesta kauniisti tunnelmoiden, pilke silmäkulmassa ja myös rakkauden nurjemmasta puolesta.


OHEISOHJELMASSA

13.00 ja 16.00 Pöljän kotiseutumuseo: Sekasointuja -konsertti, L. Onervan runoja ja runoihin sävellettyjä lauluja 

Esityksen kesto: 1h 10min, ei väliaikaa.
Ikäsuositus: 12+
Lippuja myynnissä rajoitetusti (30 kpl/esitys).
Liput ennakkoon (Liveto) 8-10€ ja paikan päältä 10-12€. Pöljän kotiseutumuseo (Museotie 56, Pöljä)

Esityksiin käy Kaikukortti. Varaa lippusi: kulttuuri@siilinjarvi.fi.

Teatteri Saagan tuotanto, musiikillinen monologi Sekasointuja kertoo runoilija L. Onervan dramaattisen kasvutarinan. Esitys kuvaa nuoren Onervan kamppailua lapsuuden traumojen, yhteisön odotusten ja itsenäistymispaineiden myllerryksessä. Erityisesti Onervan elämää varjosti hänen mieleltään sairaan äitinsä epäselvä kohtalo, joka jätti jälkeensä parantumattoman haavan. 

Esityksessä kuullaan Onervan runoja, erityisesti hänen ensimmäisestä, 22-vuotiaana kirjoittamastaan runokokoelmasta Sekasointuja, sekä runoihin sävellettyjä lauluja.

Onervan roolissa nähdään näyttelijälaulaja Lotta Aakko, musiikista ja äänimaisemasta vastaa kitaristi Jaakko Rosnell. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Niina Aho. Sekasointuja sai ensi-iltansa Oulussa 2021 ja sen jälkeen teos on kiertänyt menestyksekkäästi eri puolilla Suomea. Esitys on nähty muun muassa Hangossa Le Petit – teatterifestivaaleilla, Vihdin elokuvajuhlilla, Helsingin taiteiden yössä ja Oulussa Valtakunnallisen monologikilpailun finaalissa 2023.

Hilja Onerva Lehtinen (1882–1972) eli nuoruutensa aikana, jolloin naisten asema oli tiukasti rajattu, eikä tie taiteilijaksi ollut itsestään selvä. Onervan aikakaudelleen epäsovinnainen elämäntapa ja moderni ote kirjallisuuteen herätti aikanaan paljon pahennusta. L. Onerva oli taiteen edelläkävijä ja itsenäinen oman tien kulkija, jonka elämänvaiheet liikuttavat ja puhututtavat vielä tänäkin päivänä.

Iltaohjelma 18 – 22

Iltalippu 25 €


OHEISOHJELMASSA

SIILINJÄRVEN KIRKKO

18.00 Siilinjärven kirkko: Amazing Grace -Gospelmusiikkia Intiasta ja Suomesta, Arunaja & Kristiina Brask & Band  

Lippuja saatavilla ovelta tuntia ennen konsertin alkua.
Liput 25 €, käteinen tai kortti, lippu oikeuttaa sisäänpääsyyn myös Siilifolk-festivaalialueen torstai-illan ohjelmaan.
Järjestää Siilinjärven kansantanssijat

Koska hän elää! Toivolle, elämälle, rakkaudelle!

Arunaja (Mumbai, Intia) laulu
Kristiina Brask, laulu
Ossi Jauhiainen, laulu & piano
Markus Venehsalo, kitara
Tony Lehto, basso 
Antti-Pekka Rissanen, rummut 

Arunaja saapuu toista Suomeen ja tekee konserttikiertueen yhdessä Kristiina Braskin ja Ossi Jauhiainen kokoaman bändin kanssa. Arunaja on moninkertaisesti palkittu laulajatar Intiasta, ja hänet on voinut bongata mm. Disneyn Pieni Merenneito -elokuvan hindinkielisestä versiosta. 

Tällä hetkellä Kristiina Brask työskentelee Kuopion Alavan seurakunnan kanttori-tenori Ossi Jauhiaisen kanssa. Kaksikolla on takanaan yli kymmenen vuoden yhteistyö ja heiltä on ilmestynyt muun muassa laulut Ristillä, Embrace me ja Praise to Jesus, jonka suomenkielinen versio kulkee nimellä Saavumme synkiltä teiltä.


FESTIVAALITELTTA

19.00 Iisalmen kansantanssijat

Monivuotisia ystäviä maalta ja kaupungista. Nuoria aikuisia, keski-ikäisiä ja eläkeläisiä. Laajalta yli kunta- ja maakuntarajojen. Liikkuvaisia taitajia. Haasteita kaipaavia, itselleen nauravia humoristeja. Muun muassa sitä on Kurpposet.

Kurpposet tanssii ryhmälle räätälöityjä koreografioita sekä perinteisiä, enimmäkseen karjalaisia tansseja. Ryhmä on esiintynyt viime vuosina paikallisten tapahtumien lisäksi mm. Folklandialla, Siilifolkissa ja Kaustisella. 

Kurpposet
Kikari

Nopeat karjalaistyyliset kontrat ja katrillit, kipakat polkat ja hitaammat tunnelmapalat ovat tunnusomaisia Kikarin ohjelmistossa. Viime vuosina ryhmä on tehnyt noin 10 keikkaa vuodessa, joista tärkeimmät paikalliset areenat ovat olleet Ylä-Savon Maakuntajuhlat, Talvipäivät ja Siilifolk. Valtakunnallista näkyvyyttä alan harrastajien keskuudessa on saavutettu Folklandialla ja Kaustisella. Kikarti on maamme ainoa udmurtialaisia tansseja esittävä ryhmä. Koreografioista vastaa Sveta Kononova. Naisten puvut ovat aitoja Udmurtiassa tehtyjä kansanpukuja, jollaisia sikäläiset naiset nykyäänkin käyttävät juhla-asuina erilaisissa tilaisuuksissa. 

19.15 Tanssitupa 

Siilifolkin tanssituvassa päästään pohjoismaisen kansantanssin pariin ruotsalaisen tanssiopettaja – ja inspiraattori Jan-Olof Johanssonin johdolla. Johanssonin syvimpään osaamisalueeseen kuuluvat ruotsalaiset ja norjalaiset kansantanssit. Hän on opiskellut Trondheimissa Council of Folk Music and Dance -koulutuksessa ja syventynyt laajasti pohjoismaisiin kansantansseihin. Johansson on ollut mukana useissa tanssiesityksissä, pitänyt tanssityöpajoja ja ollut Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tanssi-inspiraattorina ja -opettajana jo vuodesta 2017. Hänen opetustapansa on lämmin, leikkisä ja ottaa huomioon eritasoiset tanssijat.

Jan-Olof Johansson

20.00 Loimolan voima

Loimolan Voima on uutta karjalankielistä folkmusiikkia tekevä yhtye, jonka juuret ulottuvat syvälle Raja-Karjalaan. Yhtyeen muodostavat Lieksassa varttuneet, juuriltaan suistamolaiset veljekset Mika ”Miša” Saatsi ja Niko ”Miikkula” Saatsi. Miša vastaa sävellyksistä ja Miikkula kirjoittaa tekstit suoraan karjalaksi. Veljesten missio on tehdä uhanalaista karjalan kieltä tunnetuksi musiikin kautta. Karjalan kieltä puhuu äidinkielenään Suomessa noin 11 000 ihmistä.

Loimolan Voiman palkittu debyyttialbumi Ruttomužikan kyynäl ilmestyi vuonna 2020. Yhtyeen musiikki kumpuaa rajan tältä ja tuolta puolen, perinteistä ammentaen ja ylihuomiseen kulkien.

Yhtyeen konserteissa musiikki soljuu eteenpäin yhdessä karjalankielisen tarinoinnin kanssa ainutlaatuisella tavalla. Akustista yleisilmettä vahvistaa välillä syntetisaattoreiden pulputus ja vanhan rumpukoneen naputtama komppi. Loopperilla on oma roolinsa duon livesovituksissa, toisaalta myös kokonaan akustiset hetket kuuluvat Loimolan Voiman konserttikokemukseen.

Loimolan voima

20.45 Iisalmen kansantanssijat

21.00 Piirpauke

Legendaarinen yhtye Piirpauke saapuu Siilifolkiin juhlimaan 50-vuotissyntymäpäiviään! Yhtyeen Konevitsan kirkonkellot on saavuttanut klassikon aseman ja “Piirpauke”-levyä on myyty enemmän kuin mitään muuta instrumentaalimusiikkialbumia Suomessa. Juhlavuoden kunniaksi kvartetti esittää tuttuja kappaleita sekä uusia, tänä vuonna julkaistavalta albumilta.

Piirpauke

Muutokset ohjelmaan mahdollisia

Takaisin Ohjelma-sivulle >>

 • Siilifolk


  Musiikin, tanssin ja taiteen tapahtuma
  Facebook: https://www.facebook.com/Siilifolk
  Instagram: https://www.instagram.com/siilifolk/
 • Festivaalijohtaja


  Anneli Simonen
  lean.simonen@outlook.com
  p. 050 435 3213
 • Festivaalituotanto


  Jenni Venäläinen
  tuottaja.siilifolk@gmail.com