Torstai

Torstai 19.7.

Tykkeet kuitennii

Päivässä mukana

 

 

Päiväohjelma 10 – 16
(portit avataan klo 9)

10.00 TRIIJUULLA
– Stemmalaulua, rekilaululyriikkaa ja sävyjä vanhasta iskelmästä

10.30 EINO JA EUKKO
– Kansanmusiikkia ja tanssimusiikkia

11.00 OMAT POJAT JA VESA
– Huuliharppuyhtye lavalla

11.30 KULKUSET
– Kansantanssiryhmä Petroskoista

12.00 KANSANLAULUKIRKKO

13.00 TURPAKÄRÄJÄT KIRKKOKAHVILLA

13.30 JUKRA
– Omia ja lainattuja vahvojen tekstien lauluja uusin folk-henkisin sovituksin

14.15 KUOPION PELIMANNIT
– Vakuuttavaa soitantaa hyvällä pelimannihengellä

14.45 GORNITSA
– Kansantanssiryhmä Petroskoista

15.00 PÄIVÄTANSSIT
– Päivätanssit tahdittaa Nilsiän pelimannit

Alueella tapahtuu

PELIMANNIN PENKKI 9 – 16
– vapaan soiton tila. Varaa oma esiintymisaika teltan luota löytyvästä listasta ja tule soittamaan sekä laulamaan!

11.00 GORNITSA
– Kansantanssiryhmä Petroskoista

12.00 TANSSITYÖPAJA
– Tarton inkerinsuomalaiset tanssittaa

14.00 KULKUSET
– Kansantanssiryhmä Petroskoista

14.30 JÄPÄKYÖRÄ
– Kuopion konservatorion perustutkinnon puolelta alkunsa saanut kansanmusiikkiyhtye

LASTEN TELTTA 10 – 14
(päivän ohjelma nähtävillä teltan luona)

Päivän teemana mielikuvitusmaailmat

 

Iltaohjelma 18 – 23
(portit avataan klo 18)

(Kirkon ovet avataan klo 17.30)
18.00 KIRKKOKONSERTTI: KIRSI RISSANEN, OSSI JAUHIAINEN JA PETRI MAKKONEN
– Oskar Merikannon säveliä, taiteilijan 150-v. juhlavuoden kunniaksi

18.30 PELIMANNITANSSIT
– Savon kansanmusiikkiorkesteri soittaa perinteiset pelimannitanssit

19.45 BAND OF SHYSTERS
– Irlantilaisvaikutteista folkpunkkia

20.30 AFRAH EL RAQS
– itämaista tanssia

20.45 SALAMAKANNEL
– Suomalaisen maailmanmusiikin uranuurtaja

21.45 A. AALTO
– Rautalankakitaroita, iskelmällisiä elementtejä ja rockbändin asennetta

 

Kirkkokonsertti: Oskar Merikanto 150 v. -juhlakonsertti

– Kirsi Rissanen, laulu
– Ossi Jauhiainen, laulu
– Petri Makkonen, harmonikka

Konsertissa kuullaan Oskar Merikannon (1868 -1924) rakastetuimpia yksinlauluja tunnelmien vaihdellessa hartaasta hengellisyydestä kansanlaulunomaiseen kepeyteen, surusta riemuun ja hurjuuteen. Mukana ohjelmassa on myös Kesäillan valssin alkuperäinen versio Grande Valse harmonikalle sovitettuna.

Kirsi Rissanen on suorittanut musiikkipedagogin (AMK) tutkinnon Kuopion Musiikki- ja Tanssiakatemiassa vuonna 2006. Laulun diplomitutkinnon hän suoritti Tampereen konservatoriossa vuonna 2002 ja laulunopettajantutkinnon vuonna 2000 Kuopion konservatoriossa opettajinaan Anita Välkki ja Maarit Mönkkönen. Vuonna 1988 hänet valittiin Seinäjoella tangokuningattareksi ja vuosina 1980-1988 hän oli mukana lauluyhtyeessä How Many Sisters? Kirsi Rissanen on esiintynyt mm. Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin, Seinäjoen kaupunginorkesterin, Rakuunan soittokunnan, Lappeenranta big bandin solistina. Lisäksi hän on tehnyt lied- ja kirkkokonsertteja sekä myöskin musikaalikonsertteja. Tällä hetkellä Kirsi Rissanen työskentelee Lappeenrannan musiikkiopistossa laulun lehtorina.

Tenori Ossi Jauhiainen (s. 1976) valmistui Sibelius-Akatemian Kuopion osastolta musiikin maisteriksi 2004. Laulupedagogiksi hän valmistui 2012 opettajanaan Seija Nylund. Jauhiainen toimii Kuopio Alavan evankelis-luterilaisen seurakunnan kanttorina. Lisäksi Jauhiainen on opiskellut yksityisesti periodeittain professori Jorma Hynnisen johdolla.Jauhiainen on laulanut useissa Kuopion oopperaproduktioissa, viimeksi Matti Heinisen Rakkauden ateria -kirkko-oopperassa Pietarin roolissa 2017. Hän teki myös Debussyn Tuhlaajapoika -oopperakiertueen nimiroolin 2014-2015. Jauhiaisen johtama Alavan kirkkokuoro valittiin Suomen kirkkomusiikkiliiton toimesta Vuoden 2018 musiikkiryhmäksi.

Petri Makkonen (1967-) aloitti harmonikansoiton kansanmusiikin parissa synnyinseudullaan Pörsänmäessä Iisalmen kupeessa. Vuonna 1994 hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi esittävän säveltaiteen osastolta. Nykyään Makkonen on päätoimeltaan Kuopion konservatorion harmonikkalehtori, lisäksi hän esiintyy harmonikkasolistina koti- ja ulkomailla sekä muusikkona eri kokoonpanoissa, myös teatterissa (2017-2018 Viulunsoittaja katolla). Kansainvälisesti Petri Makkonen tunnetaan erityisesti harmonikkasävellyksistään, hän toimii myös aktiivisesti kansainvälisten harmonikkakilpailuiden tuomaristojen jäsenenä.

 

Band of Shysters

liikuttaa jalkoja ja sydämiä

Kuopiossa 2006 perustettu, irkkupunkkia mm. Dublinersin, Flogging Mollyn ja Poguesin jalanjäljissä paiskova Band of Shysters on genrensä kiistatonta kärkeä. Piinkovista ammattisoittajista rakentunut ryhmä on näillä leveyksillä vertaansa vailla, niin laadullisesti kuin määrällisesti.

8-päisen Shystersin ohjelmisto polveilee perinteisistä juomalauluista uutukaisiin tulkintoihin, punkista balladeihin, ja progesta poskivalssiin. Kelttiläiset kansanlaulut, ja niiden hengelle kumartavat omat sepitykset huokuvat rakkaustarinoita, meriseikkailuja, koti-ikävää ja sotajuttuja, joissa voi kuulla oluen kuohuvan, historianlehtien havisevan, sydänten särkyvän ja pontikan tippuvan.

Maailman joka kolkkaan levinneet irlantilaissävelmät ovat kautta aikain olleet matkustavaisten ja juhlivaisen väen musiikkia, ja nämä savolaiset kulkurit, irkkupunkin pioneerit ovat aina kotonaan siellä, missä ystävät kohtaavat.

Aikanaan maailman parhaaksi, olkoonkin ainoaksi savolais-irlantilaiseksi folkpunk-ryhmäksi mainittu Band of Shysters yli kymmenen toimintavuoden jälkeen ei ilokseen ole enää vailla kollegoja, vaan siltikin edelleen suurin ja kaunein.

Salamakannel

Salamakannel on palannut!

Salamakannel oli aktiivinen – ja paljon radiossa soinut! – nykykansanmusiikkiyhtye 1980-luvulla ja osin vielä 90-luvulla. Sen musiikissa yhdistyi pelimannimusiikki, erityisesti Perhonjokilaakson kantelemusiikki, amerikkalainen string band -musiikki ja erilaiset rock-vaikutteet. Olennaista olivat myös yhtyeen jäsenten omat persoonalliset sävellykset. Yhtyeen tunnetuin kokoonpano julkaisi kolme LP- ja CD-levyä 1980-ja 1990-lukujen taitteessa.

Salamakannel lopetteli toimintaansa 1990-luvun ensimmäisellä puoliskolla, viimeinen esiintyminen Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla oli vuonna 1994. Se soitti kuitenkin viimeiseksi oletetun keikkansa hyvissä puitteissa, presidentti Martti Ahtisaaren Mäntyniemessä 23.10.1997. 

Palanneessa Salamakanteleessa edesmenneen Jussi Ala-Kuhan (1952-2007) on korvannut yhtyeelle tuttu pelimanni Antti Kettunen! Maaliskuun 17. päivänä 2017 oli ensimmäiset reunion-treenit Kaustisella. Seuraavana päivänä oli pieni esiintyminen Jussi Ala-Kuhan soitinrakennusuraa kunnioittaneessa hienossa JAK-soitinten näyttelyssä Alavudella ja virallinen paluu kentälle tapahtui heinäkuussa 2017 Kaustinen Folk Music Festivalin 50-vuotisjuhlien kunniaksi.

HUOM! Salamakanteleen Kaustisen konsertti (vierailevana solistina Topi Saha) 2017 Yleisradion Etnoillassa ma 29.1.klo 20.00. Hannu ja Topi Sahan haastattelu Yleisradion Etnoillassa Mika Kauhasen ohjelmassa Keinuva talo ma 15.1. klo 20.00.

 

A. Aalto

Vuonna 1989, A. Aallon Rytmiorkesteri-nimellä perustettu maamme eturivin tanssiorkesteri julkaisi pitkähkön levytystauon jälkeen vuonna 2017 uuden pitkäsoiton ”ja maailma soi”. Yhtyeen rautalankakitaroita, iskelmällisiä elementtejä ja rockbändin asennetta yhdistelevä tyyli on lähes 30 vuoden uran aikana tehnyt A.Aallosta yhden kysytyimmistä lavaesiintyjistä ja radioaaltojen vakioäänistä. 5 kultalevyä, yksi platinalevy ja kokonaisuutena noin 200,000 myytyä albumia puhuu puolestaan. Luvassa on varmasti yksi jalan alle menevimmistä esityksistä kesän festivaalin tarjonnassa!

 • Siilifolk

  17.-22.7.2017
  Musiikin, tanssin ja taiteen tapahtuma
 • Festivaalijohtaja

  Liisa Väätäinen
  p. 040 5888 230
 • Tuottaja

  tuottaja.siilifolk@gmail.com
  p. 044 5760 720