Keskiviikko

Keskiviikko 19.7.

Kaikki laulaa

Päiväohjelma 10 – 16

10.00 PELISMANNIT
– Siilinjärven kansalaisopiston kansanmusiikkiryhmä Antti Raekallion johdolla

10.30 DUO JUKRA
– Omia ja lainattuja vahvojen tekstien lauluja uusin folk-henkisin sovituksin

11.00 NORIA
– Kantelettaren runoutta nykypäivän nuoren mielenmaisemaan

11.30 KURPPOSET
– Kansantanssiryhmä Lapinlahdelta

11.45 TURPAKÄRÄJÄT
– puhetta kansanlaulusta

12.00 100 KANSANLAULUA – KANSANLAULUKARAOKE
– Tule laulamaan orkesterisäestyksellä, osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa

12.30 SUONTAUSTA & PUUSAARI
– Omaa musiikkiaan esittävä sielukas laulaja-lauluntekijäduo Jyväskylästä

13.00 PEKKA JA PÄTKÄTYÖLÄISET
– Folkmusiikkiyhtye esittää omaa tuotantoaan

13.45 JOONAS ALEKSI
– Suomenkielistä indie-alternative folkia tekevä laulaja-lauluntekijä Joensuusta

14.15 TARINANKERTOJA ANNA-MARIA TOIVONEN
– Seikkailutarinoita kaikenikäisille

14.45 LAULUVEIKOT JA TRIANGELI
– Kuorolaulua mieskuoromusiikista iskelmään ja kansanlauluista poppiin

15.15 HELLÄ HERMANNI JA KYLMÄT VÄREET
– Päivätanssit svengaavan folkiskelmämusiikin tahtiin

 

Alueella tapahtuu
9 – 16 PELIMANNIN PENKKI
11.00 MUSIIKIN LUOVA IMPROVISOINTI -WORKSHOP
– Vetäjänä runoilija-muusikko Keke Lammassaari

 

Iltaohjelma

18.00 KREETA-MARIA KENTALA -KIRKKOKONSERTTI
– Bachin sooloviulupartitoja yhdistettynä kaustislaiseen kansanmusiikkiin

19.00 THE AEON
– Psykedeelistä folkmusiikkia yhdistettynä Aleister Crowleyn teksteihin

19.45 KASAREIKKA / LÄHELTÄ KAUNISTA -muotinäytös
– Kansantanssia ja muotinäytös lähituottajilta

20.30 ENKEL
– Naispelimanneilta perinteisiin nojaavaa kansanmusiikkia nykypäivään tuotuna

21.15 TARINAN KERTOJA ANNA-MARIA TOIVONEN -ELINAN SURMA
– Suomelan talon tyttären ja Klaus Kurjen traaginen tarina, Kalevalaista laulua ja kerrontaa

22.00 JARKKO MARTIKAINEN & LUOTETUT MIEHET
– Vaihtoehtoisemman populaarimusiikin mestarillinen lauluntekijä luottoryhmänsä kanssa

 

 

 

Hellä Hermanni & Kylmät väreet
Hellä Hermanni & Kylmät väreet on helsinkiläinen uuden polven folk-yhtye. Yhtyeen musiikissa yhdistyvät tunnelmoiva kaihoromantiikka sekä moderni, orgaaninen folkiskelmä. Bändi julkaisi vuoden 2016 lopussa Rapu Records levy-yhtiön tallissa debyyttialbuminsa ”Kesäyön asfaltti”. Albumi on saanut toistuvaa huomiota valtakunnallisessa mediassa ja levyn single-kappale ”Landella” arvosteltiin hyvin arvosanoin Ylen Levylautakunnassa taitavana live-in-studio kappaleena.

Siilifolkissa Hellä Hermanni & Kylmät väreet, nokkamies Jani Hermanssonin johdolla, esittää debyyttialbuminsa tuotantoa. Luvassa on vahvaa naislaulua, tunteikkaita sävelmiä sekä mukaansatempaavaa rytmimusiikkia.

 

Kirkkokonsertti:
Kreeta-Maria Kentala
Viulisti Kreeta-Maria Kentala on Suomen vanhan musiikin liikkeen uranuurtaja, joka on kotonaan solistina, johtajana ja pedagogina niin barokin, klassisen ja romantiikan ajan musiikin kuin kansanmusiikinkin parissa. Hän konsertoi säännöllisesti sekä soolo- ja kamarimusiikkiprojekteissa että eri orkesterien solistina, konserttimestarina ja johtajana.

Sooloviulukonserteissaan Kreeta-Maria esittää ohjelmistoa muun muassa Bachilta, Telemannilta, Romanilta, Vilsmayrilta, Biberiltä ja Westhoffilta. Siilifolkissa kuultavassa tunnin mittaisessa Side by Side -soolo-ohjelmassaan Kreeta- Maria myös yhdistää Bachin d-molli- ja E-duuri -sooloviulupartitojen tansseja kaustislaiseen kansanmusiikkiin. Ohjelmistosta julkaistu levy   voitti hiljattain klassisen musiikin sarjan Emma-palkinnon.

 

 

 

 

 

Anna-Maria Toivonen
Anna-Maria Toivonen on turkulainen kansanperinteiden ehtymättömästä lähteestä ammentava tarinankertoja ja kansanlaulaja. Viime vuosina tarinankerronta on kuljettanut Anna-Mariaa markkinoilta festivaaleille sekä päiväkoteihin ja kouluihin, sekä syksyllä 2016 kiertueelle Skotlantiin. Tämä talvi kuluu Juuritarinat -hankkeen työpajojen ja projektien äärellä, tavoitteena on innostaa ihmisiä tunnistamaan ja kertomaan oman suvun yli sukupolvien siirtyneitä tarinoita.

Päivällä Anna-Maria kertoo seikkailutarinoita, joista ei todellakaan vauhtia eikä vaarallisia tilanteita puutu. Kaikenikäiset ovat tervetulleita sukeltamaan hetkeksi tarinoiden maailmaan.

Illan isommalle väelle suunnatussa tarinassa Anna-Maria kaivelee muistinsa kätköistä itselleen erityisen rakkaan ja mukana pitkään kulkeneen Elinan surmarunon. Tämä Suomelan talon tyttären ja Klaus Kurjen traaginen tarina on pisimpään suullisena perinteenä levinnyt kansanballadimme. Anna-Maria esittää sen kalevalaista laulua ja kerrontaa yhdistellen – niin kuin sitä on aikoinaan Vesilahdella ja Tyrvään seuduilla esitetty. Tämä tarina on Anna-Marialle itselleen yli sukupolvien siirtynyt, sillä hän on kuullut sitä omilta isovanhemmiltaan.

 

ENKEL
ENKEL on luomufolk-yhtye, joka nostaa hittikappaleita vuosisadan takaa nykykansan kuultavaksi. ENKELin 90-luvulla kasvaneiden naispelimannien musiikki on vaikuttunut yhtä lailla ajasta, jossa se on elänyt että ajasta, jossa sen tekijät elävät nyt. ENKELin musiikki on akustista, luonnonmukaista ja tuoretta, vaikka sen siemenen kylvivät pelimannit maahan jo satoja vuosia sitten. Yhtyeen debyyttilevy ”Pappilan hääyö” valittiin Suomen Kansanmusiikkiliiton Vuoden 2016 kansanmusiikkilevyksi.

 

 

Jarkko Martikainen & Luotetut Miehet
Jarkko Martikainen on tehnyt ja esittänyt musiikkiaan jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Musisoinnin lomassa hän on myös julkaissut kaksi kirjaa, ”Pitkät piikit ja muita kertomuksia” (Like, 2005) ja ”Yhdeksän teesiä” (Like, 2008).

Niin kutsutulle suurelle yleisölle tunnetuimman ja pitkäkestoisimman työnsä Martikainen on tehnyt YUP:n säveltävänä ja sanoittavana laulaja-kitaristina: vuonna 1988 alkanut yhtyetoiminta on tuottanut tähän mennessä 11 albumia.

Soolotuotantonsa Jarkko Martikainen käynnisti vuonna 2004 ”Mierolainen” – albumilla. Sen vastaanoton positiivisuudesta kielivät mm. Teosto – palkintoehdokkuus sekä Rumban lukijaäänestyksen ykköspaikka artistisarjassa. Vuoden 2014 kiertueen keikoista alkaen kuultiin usein Martikaisen tueksi vakiintunutta Luotetut miehet-yhtyettä. Sen muodostavat Ema Hurskainen (rummut, taustalaulu, satunnainen basso), Anssi Salminen (kitarat, mandoliini, viulu, taustalaulu) ja Luis Herrero (basso, haitari, taustalaulu). Kokoonpano julkaisi vuonna 2016 albumin ”Ruosterastaat”.

 • Siilifolk

  17.-22.7.2017
  Musiikin, tanssin ja taiteen tapahtuma
 • Festivaalijohtaja

  Liisa Väätäinen
  p. 040 5888 230
 • Tuottaja

  tuottaja.siilifolk@gmail.com
  p. 044 5760 720